2017. децембар - ИЗБОРИ ЗА САВЕТЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

125 кандидата за чланове савета МЗ

125 кандидата за чланове савета МЗ

26.12.2017.

Комисија за спровођење избора за савете месних заједница донела је решење о утврђивању листе кандидата. Избори за...

Избори за савете МЗ заказани за 31. децембар

Избори за савете МЗ заказани за 31. децембар

01.12.2017.

  На основу члана 23. Одлуке о месним заједницама на територији општине Врбас, Марјана Мараш, председница Скупштин...

Покрет ДЈБ предложио Протокол о фер кампањи

Локални одбор Покрета Доста је било предложиће свим учесницима локалних избора у општини Врбас потписивање Протокола о фер и поштеној кампањи. Према одредбама протокола, потписници би се обавезали да ће учинити све како би се грађанима омогућило да слободно и без притисака искористе своје Уставом и законима загарантовано право гласа, саопштено је на конференцији за медије.

"На гласаче се не сме врштити притисак, не смеју се узнемиравати посетама страначких активиста који неовлашћено траже личне податке и евидентирају грађане, забрањује се позивање телефоном и убеђивање за кога гласати, организовање страначких активиста који на дан избора 'дежурају' у близини бирачких места, коришћење података о социјално угроженим становницима ради делеља помоћи, лепљење плаката на местима која нису предвиђена за ту сврху, као и коришћење увредљивих израза за супарничке кандидате. Ово ствара услове за фер утакмицу, на овај начин политичку борбу не претварамо у рат, јер ми након избора морамо да наставимо да живимо у овом граду", рекао је, између осталог, Душан Вулановић, члан Покрета ДЈБ.

Јован Радовић, председник врбаског ПДЈБ, јавно је упитао зашто се одустало од гласно најављених уштеда које би донело спајање локланих и председничких избора, о чему је говорено приликом оставке Милана Глушца на место председника општине. "Образложење да се иде у превремене изборе због смањења трошкова које доноси спајање локалних и председничких избора, пало је оног тренутка када смо видели да ови избори неће бити у истом дану. Пре тога смо чули да би спајање избора било правно насиље, затим да је добро спојити их због смањења трошкова, а сада имамо изборе раздвојене од председничких. И Привремени орган је основан протизаконито", рекао је Радовић и упозорио да се ради о првом неиспуњавању предизборних обећања.

Обраћајучи се медијима, Слободан Бјекић, члан ПДЈБ, упозорио је да је директор Фонда за помоћ избеглим лицима Бранислав Швоња ухапшен пре само неколико дана због оптужби за кривично дело преваре. "Овај човек био је гост нашег града пре месец дана и разговарао је са избеглим лицима о конкурсима и видовима помоћи за њих. Кривично дело није повезано са функцијом коју је обаљао у Фонду, али ми питамо шта ће се десити са обећањима које је изрекао, ко ће их спроводити и да ли се од њих сада одустало", рекао је Бјекић. Он је позвао Милана Глушца да тачно утврди ко је и како ненаменски потрошио 22 милиона динара за избеглице и прогнане, како је сам приликом тог састанка рекао. "Јавност мора да зна ко је то из бивше власти одговоран за ненаменско трошење новца, зашто нису поднете кривичне пријаве, шта ради буџетска инспекција", истакао је Бјекић.

РИК

ПИК

Општина Врбас